Strategia toimivaan riutta-akvaarioon

Tässä artikkelisarjassa  toivon voivani opastaa sinua luomaan ja ylläpitämään alusta asti menestyksellistä riutta-akvaariota. Ensimmäisessä osassa kerron omasta tavastani saavuttaa hyvin toimiva riutta-akvaario.


Strategia toimivaan riutta-akvaarioon.

Suunnittele myös tulevaa varten
Todennäköisyys toimivaan riutta-akvaarioon kasvaa huomattavasti jos kykenet luomaan itsellesi vankan suunnitelman jo ennen kuin astut akvaarioliikkeeseen tai tilaat ensimmäsen laitteesi verkkokaupasta. Valitettavasti on turhankin helppoa aloittaa riutta-akvaarioharrastus ottamatta huomioon niiden eläinten tarpeita joita haluat pitää akvaariossasi.

Kuinka moni uusi harrastaja onkaan kävellyt akvaariokauppaan ja päättänyt sillä hetkellä perustaa riutta-akvaarion? Tai tehnyt saman päätöksen nähtyään jonkin TV ohjelman? Tätä tapahtuu huomattavasti useammin kuin uskotkaan ja itse asiassa juuri näin kävi myös minulle.

Pieni katsaus omaan historiaani. Tapani mukaan kävin kotini lähellä olevasta akvaariokaupasta  ostamassa makeanveden kaloilleni ruokaa kun huomasin liikkeen takaosassa tilan, jossa oli oudon näköisiä kasveja ja todella värikkäitä kaloja. Kysyin tietysti heti kauppiaalta "mitä ovat nuo kalat ja kasvit tuolla takana?" ja vastaus oli "merivesikaloja ja koralleja". Siitä hetkestä alkaen olin koukussa ja vielä samana päivänä tulin kotiin uuden akvaarion, lämmittimen ja suolapaketin kera. Ja siitähän se riemu alkoi. Ilman harmaintakaan aavistusta siitä, mitä pitäisi tehdä (lukuun ottamatta kauppiaan neuvoja) olin merivesiakvaarion omistaja. Ainoa suunnitelmani oli saada akvaarioon kaloja ja koralleja niin nopeasti kuin mahdollista. Lienee tarpeetonta edes mainita, että olin aika kaukana menestyksekkäästä riutta-akvaristista ja harkitsinkin useaan otteeseen seuraavan vuoden aikana harrastuksen lopettamista masentuneena toistuvista epäonnistumisista.

Nykyään ymmärrän, että saadakseni riutta-akvaarion toimimaan on minun on laadittava toimiva  ja yksityiskohtainen strategia jo ennen kuin pystytän sen. Vaikka asiat eivät menekkään aina niin kuin suunnittelemme, hyvän suunnittelun avulla voimme minimoida virheet ja epäonnistumiset.

Aloitetaanpa sunnittelu.

Valitse eläimet joita haluat pitää.
Uuden riutta-akvaarion perustamisessa eräs tärkeimmistä päätettävistä asioista on se, minkälaisia eläimiä haluat pitää. Tämä päätös vaikuttaa ehkä eniten siihen, miten onnistut riutta-akvaristina. Ennen laitteiston hankkimista sinun pitää valita eläimet joita haluat sekä tarkkaan tutkia niiden tarpeet ja vaatimukset.

Tutkimalla tulevien hoidokkiesi vaatimuksia säästät aikaa, rahaa ja hermoja. Ja ennenkaikkea et tarpeettomasti tapa upeita eliäimiä valitsemalla vääriä laitteita tai yhteensopimattomia lajeja.

Jos esimerkiksi pidät välskärikaloista tai muista suurista kalalajeista on sinun oltava myös valmis tarjoamaan niille riittävästi tilaa. Välskäri 80 litran akvaariossa ei käy vaikka olisitkin jonkun nähnyt niin tekevän. Jos haluat pitää värikkäitä pienipolyyppisia kivikoralleja muttet halua investoida voimakkaisiin valoihin, tulisi sinun harkita muita eläimiä. Nämä ovat vain esimerkkejä siitä, mitä ei saa ja mitä saa tehdä ja tulevissa artikkeleissa tulemme näkemään monia muita vastaavia sääntöjä.

Kysymyksiä, joita kannattaa kysyä itseltään:

Vaativatko kalat joita haluat tietyn kokoista akvaariota?
Vaativatko kalat jotakin tiettyä ruokaa ja oletko valmis sitä myös tarjoamaan?
Tarvitsevatko haluamasi korallit voimakasta valoa ja onko sinulla varaa laitteisiin, nousseisiin sähkölaskuihin ja pystytkö hoitamaan lisääntyneen kuumuuden?
Pystytkö irrottamaan tarpeeksi aikaa ruokintaan ja hoitoon jotta eläimesi pysyvät terveinä?
Mikäli olet poissa pidempiä aikoja, pystytkä hankkimaan riutallesi hoitajan?
Onko sinulla tarpeeksi rahaa haluamiisi eläimiin?

Vaikka edellämainitut kysymykset voivatkin tuntua yksinkertaisilta, niihin vastaaminen ennen perustamista säästää sinut turhalta huolelta ja vaivalta.

Kärsivällisyys!
Kärsivällisyys on erittäin tärkeä ominaisuus jokaisessa menestyksekkäässä riutta-akvaristissa. Kuten viinit ja historialliset autot, riuttakin vaatii pitkän ajan kehittyäkseen. Riutta-akvaario ei ole valmis viikossa, kuukaudessa tai vuodessa sillä se kehittyy jatkuvasti. Useat harrastajat eivät miellä akvaariotaan kypsyneeksi vielä useankaan vuoden jälkeen joten ei kannata odottaa että sinunkaan akvaariosi olisi valmis päivässä. Meriakvaariossa tapahtuu niin monimutkaisia prosesseja alun leväkierrosta siihen pisteeseen jossa akvaarion voidaan sanoa olevan kypsä, etteivät ne mitenkään voi tapahtua nopeasti.

Sinä aikana jona itse olen pitänyt riutta-akvaarioita, voin sanoa että suurin tekemäni virhe oli yrittää luoda maailmanluokan riutta-akvaario hyvin lyhyessä ajassa. Olen menettänyt monta kaunista kalaa ja korallia vain oman kärsimättömyyteni ja piittaamattomuuteni takia enkä halua että sinä joudut läpikäymään saman turhautumisen. Vaikka voitkin tietyin keinoin lyhentää akvaarion sisäänajoon kuluvaa aikaa, et voi lyhentää erästä kriittistä komponenttia, nimittäin aikaa itseään. Akvaariosi kehittyy vakaaksi ja kypsäksi vain ajan myötä.

Kustannukset
En haluaisi pelottaa ketään sellaista, joka harkitsee riutta-akvaarion perustamista, mutta toden kertoakseni totean, että tämä harrastus ei ole pienen budjetin hommaa. Riippuen akvaarion koosta ja eliöistä joita haluat pitää, riutta-akvaario voi olla hyvin kallis harrastus. Akvaarioon saa kulumaan helposti tuhansia euroja.

Voit säästää rahaa monella tavoin rakentamalla laitteita itse mutta mikäli et ole kätevä käsistäsi, suurin osa tekniikasta on ostettava joko verkkokaupoista tai akvaarioliikkeestä. Useat eläimistä ovat myös hyvin kalliita ja vaikka voitkin koettaa säästää rahaa tilaamalla niitä hyvämaineisista verkkokaupoista (suom. huom. ei käytännössä mahdollista EU:ssa) tulee hintaan laskea mukaan rahtikustannukset jotka voivat helposti olla yhtä suuret tai enemmänkin kuin eläimet itse.

Yleisin virhe tässä harrastuksessa näyttää olevan se, että harrastajat ostavat jatkuvasti uusia laitteita tarkoituksenaan pikkuhiljaa päivitää niitä sopivammiksi akvaarioonsa. ReefCentralin keskustelupalstoilla näkee jatkuvasti kysymyksiä kuten "Onko vaahdotin X sopiva akvaariooni toistaiseksi?". "Toistaiseksi" tässä yhteydessä tarkoittaa sitä, että harrastaja aikoo ostaa myöhemmin (tai hädän hetkellä) sopivamman laitteen eikä siis ole laatinut sellaista suunnitelmaa jota olen tässä artikkelissa kuvannut.  Voin puhua tässä asiassa kokemuksesta sillä itsekin aloitin halvoilla ja/tai huonoilla laitteilla joiden pian havaitsin olevan riittämättömiä akvaariooni. Pikkuhiljaa kellariini onkin kerääntynyt röykkiöittäin surkeita tuotteita joihin on usein mennyt kaksin- tai kolminkertaisesti rahaa verrattuna siihen, jonka olisin tarvinnut jos vain olisin laatinut itselleni hyvän suunnitelman.

Valitettavasti tässä harrastuksessa laatu ja toimivuus seuraa hintaa hyvin monen laitteen kohdalla. Toisaalta jotkut edistyneet harrastajat ovat alkaneet valmistaa laitteita, jotka ovat teholtaan merkkituotteita vastaavia tai jopa parempia.

Jos päätät ostaa pienemmän akvaarion pienentääksesi kokonaiskustannuksia, muista että valitset eläimet myös sen mukaan. Pienessä akvaariossa on myös tärkeää pitää silmällä veden eri parametreja ja muita pieniä yksityiskohtia.

Eräs harvoin ajatelluista "kustannuksista" on harrastukseen kuluva aika. Itse olen käyttänyt lukemattoman tuntimäärän veden vaihtoihin, laitteiden huoltoon, korallien kiinnitykseen ja moniin muihin aikaa vaativiin tehtäviin joita terve riutta-akvaario vaatii. Ensimmäisten kolmen vuoden aikana en edes käynyt lomamatkoilla koska minulla ei ollut ketään, joka olisi voinut pitää huolta akvaariostani. Vaikka minulla nyt onkin hyvin taitava "lapsenvahti" en vieläkään ole poissa päivää kauempaa. Eräitä toimintoja voidaan automatisoida jotta työtaakka pienenee mutta tietenkään tämä ei ole ilmaista. Onkin tärkeää luoda toimiva ja juuri sinulle sopiva systeemi heti alussa jotta vältyt ostamasta laitteita useaan kertaan ja säästyt paitsi turhalta rahan menolta myös turhautumiselta pidemmällä aikavälillä.

Vielä muutama kysymys itsellesi:

Riittävätkö rahasi kunnolliseen altaaseen ja tekniikkaan?
Riittävätkö rahasi niihin eläimiin jotka olet valinnut?
Riittävätkö rahasi suuren altaan mukanaan tuomiin sähkölaskuihin?
Oletko valmis käyttämään harrastuksen vaatiman ajan akvaariosi kanssa?

Edelleen yksinkertaisia mutta tärkeitä kysymyksiä. Sinun on varmistuttava siitä, että sinulla todalla on varaa tähän harrastukseen.

Muista kotiläksysi!
Avain menestykselliseen riutta-akvaario harrastukseen on tiedon hankkiminen etukäteen. Internet on tuonut mukanaan huiman määrän tietoa jokaisen ulottuville. Voit katsoa satoja olemassa olevia riutta-akvaarioita joista saat varmasti ideoita omaan akvaarioosi. Nykyään on myös saatavilla korkealuokkaisia kirjoja jotka sisältävät runsaasti tietoja sopivista eläimistä ja laitteista. Ehkä kaikkein arvokkaimmat tiedonlähteet ovat kuitenkin Internetin keskustelupalstat kuten Reef Central, jossa on jopa oma keskusteluryhmänsä aloittelijoille. Kysymysten esittämistä on turha pelätä ja voit jopa valita itsellesi mentorin joka auttaa sinua eteentulevissa ongelmissa. Kun itse aloitin harrastukseni, seurasin ainoastaan kauppiaani minulle antamia ohjeita mutta nyt voin todeta että olisin välttänyt suurimman osan, ellen kaikkia, virheistäni jos vain olisin tehnyt läksyni.

Lopuksi
Alkusuunnittelun jälkeen voit alkaa valita ja tutkia eläimiä, joita haluat pitää. Voit päättää, onko sinulla mahdollisuus tarjota niiden vaatimukset täyttävä ympäristö ottaen huomioon sekä taloudelliset että ajankäytölliset näkökohdat. Lisäksi sinulla on nyt muutama paikka, josta voit aloittaa tutkimustyösi.

Ensi kuussa laadimme yksityiskohtaisen listan niistä laitteista joita tarvitsen akvaariosi perustamiseen.


If you have any questions about this article, please visit my author forum on Reef Central.
Reefkeeping Magazine™ Reef Central, LLC-Copyright © 2008